Wat is het?

De afgelopen jaren hebben Deltares experts bij het modelleren van water en overstromingen veel gebruik gemaakt van Google Earth Engine. Hiermee hoeft satellietdata niet langer handmatig te worden download en verwerkt. Onderzoekers kunnen daardoor sneller dan voorheen grote hoeveelheden satellietdata verwerken. Deltares heeft daarom vorig jaar een nieuwe methode ontwikkeld voor het bepalen van de omvang van overstromingen en van permanent water door verschillende remote sensing datasets in Google Earth Engine te combineren: Landsat en Shuttle Radar Topography Mission. Met deze nieuwe methode kunnen onderzoekers waterkaarten van de laatste drie decennia - waar ook ter wereld - samenstellen, met details tot 30 meter. Dit onderzoek is in 2015 op verschillende internationale conferenties en workshops gepresenteerd (AGU, EGU, ESA).

Wat hebben we gedaan en wat is het resultaat?

Deltares heeft een algoritme ontwikkeld dat het mogelijk maakt om uiterst nauwkeurige waterkaarten te genereren op basis van satellietdata, zonder gebruik te maken van omvangrijke downloads of lokale rekencapaciteit. We hebben deze informatie gecombineerd met kennis over de waterstromen over land en de GIS-gegevens van OpenStreetMap. Google heeft gezorgd voor opslag en berekening in de cloud met behulp van haar georuimtelijke verwerkingsplatform Earth Engine. De resultaten van het onderzoek zijn gebruikt om overstromingskaarten op te stellen in de Mekong-delta en om oppervlaktewater op te sporen in het Murray-Darling stroomgebied in Australiƫ.

De waterkaarten die Deltares heeft gegenereerd zijn niet gebaseerd op momentopnamen maar op een tijdreeks van beelden. Als je eenmaal toegang hebt tot Google Earth Engine, de scripts en de ondersteunende datasets, is het genereren van kaarten alleen nog maar een kwestie van met de Google-interface op het gewenste gebied inzoomen en de juiste periode instellen. De resulterende kaarten worden in een oogwenk berekend. Dat bespaart een hoop tijd en geld.

Dit onderzoek is gesponsord door het FP7 project eartH2Observe en het SERVIR Mekong project, en uitgevoerd in samenwerking met de Technische Universiteit Delft. In de volgende fases zullen gegevens worden verzameld van andere satellieten om de nauwkeurigheid van de kaarten te verbeteren en het algoritme uit te breiden tot de hele wereld.

Gennadii Donchyts
Dankzij ons nieuwe algoritme, de beschikbaarheid van satellietdata met hoge resolutie en het parallelle verwerkingsplatform van Google Earth Engine, kunnen we de omvang van permanent water en overstromingen waar ook ter wereld in een paar seconden vaststellen.
Gennadii Donchyts
Expert Remote Sensing en Datawetenschap, Deltares
Dr. Peeranan Towahiraporn
Al een aantal jaar is Deltares onze partner op het gebied van de implementatie van regionale en nationale projecten in Aziƫ. In het kader van deze unieke samenwerking worden de analytische bekwaamheid en de expertise in watermodellen van Deltares steevast gecombineerd met de kennis van het ADPC op het terrein van risicobeheer bij rampen en de nauwe betrekkingen die het ADPC onderhoudt met Aziatische regeringen. Zo ontstaat een klimaat dat de landen in staat stelt projectresultaten op de lange termijn in stand te houden. We kijken uit naar de voortzetting van dit sterke samenwerkingsverband.
Dr. Peeranan Towahiraporn
Plaatsvervangend Directeur van het Asian Disaster Preparedness Center

In samenwerking met

Voor dit project heeft Deltares samengewerkt met de volgende partners:

earth2Observe
Technische Universiteit Delft
Google
NASA
U.S. Agency for International Development
Wil je meer weten over dit project?
Gennadii Donchyts
Gennadii Donchyts
Expert Hydrological Modelling
+31 (0)88 335 7920
Of lees verder op onze website
www.deltares.nl

Deltares Jaarverslag 2015

0